Scoutinggroep de Markesteen heeft twee blokhutten tot haar beschikking, die ook verhuurd worden aan bijvoorbeeld scholen, jeugdverenigingen en scoutinggroepen. (Let wel! Blokhutten worden niet verhuurd voor feesten!) Beide blokhutten hebben een eigen verhuurder, kijk hieronder om te zien naar welke blokhut je interesse uitgaat. Onderaan staat de link naar beide blokhutten.

Om een idee te geven over de ligging: bovenstaand kaartje is een luchtfoto van de Veluwe. Linksonder zie je nog nèt Arnhem en een stukje Velp liggen, rechtsonder zie je Rheden. De twee gele stippen zijn onze beide gebouwen, en het omlijnde blok erboven is ongeveer 50 vierkante kilometer natuur! En buiten de foto ligt nog veel meer!

Allerlei soorten bossen, heidegebieden, zandverstuivingen, maar ook de voor Nederland zeldzame hoogteverschillen. Het hoogste punt van Nederland -boven de rivieren- ligt binnen bovenstaand kader,  op 110 meter boven NAP. Daarnaast kan een fauna liefhebber ook zijn hart ophalen: Salamanders, Hazelwormen, Fazanten, Reeën, Herten, Zwijnen, Vossen, Eekhoorns, Dassen, wilde Paarden... Dit lijstje is niet onuitputtelijk, maar slechts een indicatie. En spreek niet met de kinderen af dat het speelterrein niet verder dan de verharde weg loopt, want met slechts één keer een verharde weg oversteken zitten ze al in Apeldoorn! En als de kinderen overal rode vlekken hebben, grijp niet gelijk naar de EHBO-doos, want meestal zijn het -afhankelijk van het seizoen- Bramen of Bosbessen.

De Markesteen heeft twee gebouwen die verhuurd worden. Eén gebouw van gemiddelde grootte voor groepen tot 40 personen, deze wordt in de volksmond ook wel "Het Benedengebouw" genoemd. Dit gebouw stamt uit de jaren '80, en heeft recentelijk wat aanpassingen gehad, zodat er inmiddels 3 grote lokalen zijn die gebruikt zouden kunnen worden als slaapzaal.

Het gebouw is hierboven te zien, en telt twee verdiepingen. De kampvuurkuil zit op minder dan 15 meter van de gevel, ook nog nèt te zien. En de ruimte voor vrij spelen biedt alle mogelijkheden voor (boom)hutten, maar ook vlak terrein voor bijvoorbeeld balspelen of tikkertje. En dankzij de manshoge varenvelden op minder dan 100 meter afstand krijgen diverse bos- of nachtspelen er een extra moeilijkheidsgraad bij! Meer informatie is te vinden op de verhuurpagina van dit gebouw, zie onderaan.

Het tweede gebouw is kleiner. Eén verdieping. Staat al meer dan 50 jaar, is een echte blokhut. We noemen het "Het bovengebouw".  Kleiner, knusser.. Met een spelktak tot 25 personen prima te doen, en na overleg is het mogelijk om buiten tenten bij te plaatsen. En hoewel dit gebouw op gevelkachels te verwarmen is, heeft de eetzaal een echte houtkachel, wat zeker in het voor- en naseizoen sfeerverhogend kan werken.

De kampvuurkuil van dit gebouw staat nèt buiten beeld, die ligt zo'n 25 meter van de voordeur. Daarnaast is het ook bij dit gebouw mogelijk om een vrij spelen gebied aan te wijzen wat toch dicht bij de blokhut ligt, maar waar hutten bouwen of een balletje trappen gewoon kan! Ook hier kan spelen in de (1.50 meter hoge) varens op een steenworp afstand gedurende juni-oktober, en een kabelbaan op eigen terrein behoort door de (niet op de foto zichtbare) helling achter de blokhut tot een prima mogelijkheid. We weten alleen uit eigen ervaring dat dat erg hard kan gaan, dus kijk uit! Voor het huren van "Het bovengebouw": zie ook onderaan!

Voor beide gebouwen geldt dat een leuk dagje uit ook prima te regelen is:

  • Burgers Dierenpark - Arnhem
  • Het Openluchtmuseum - Arnhem
  • Het Watermuseum - Arnhem
  • De Spelerij - Dieren

Maar ook een kijkje bij de schaapskooi (Rheden), of een rondleiding door Natuurmonumenten, Staatsbosheer, Gelders Landschap... Je moet het alleen zelf regelen!

Neem anders een kijkje op de site van de VVV om te zien wat de omgeving allemaal biedt...

De Markesteengroep heeft dus twee blokhutten, die ook wel "het Bovengebouw" en "het Benedengebouw" genoemd worden. Beiden zijn te huur. Specificaties zijn hier te vinden: